Mit olvasok?

Hétköznapok a gondok, gondolatok és a boldogság háromszögében. Egy sokáig rejtőzködő, de most önmagát felismerő meleg srác érzései és gondolatai, végre őszintén a világról, önismeretről, a hétköznapokról és a melegségről. Utazás egy más világba, amit nem lehet megnevezni. Röviden és tömören: egy meleg fiú blogja.

Biztos vagy benne?

A blog, sok minden más mellett, nyíltan foglalkozik a szexualitással is.
Az ilyen jellegű bejegyzések olvasása 18 éven felülieknek ajánlott!

Újra olvasok

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Újra keresek

18+ (5) advent (1) aggodalom (1) ágy (1) aids (2) ajánlás (2) ajánló (1) álom (1) asszociáció (2) barátság (10) belváros (3) beszéd (1) beteg (3) BKK (1) BKV (1) blog (10) Budapest (7) budapest (1) búék (1) cél (1) célok (1) coming out (8) család (3) csend (1) csók (1) Dandár (1) egészség (4) egyetem (11) élet (8) elfogadás (1) elkőteleződés (4) élmény (10) elmúlás (1) előbújás (5) előítélet (2) ember (1) emberek (5) emlék (1) emlékek (5) én (10) eredmények (1) erőszak (1) érték (6) érzelmek (2) érzések (11) este (2) évforduló (1) Fabien (4) feladat (2) felhívás (1) film (1) fiú (4) fiúk (2) fiúk a klubból (1) fürdő (5) futár (1) gondolatok (23) gyász (3) hangulat (1) haza (2) házasság (1) hétköznap (14) hétvége (1) hideg (1) hír (3) hogyan tovább (1) homoszexualitás (6) húsvét (1) idézet (1) írás (2) iskola (11) játék (1) jövő (5) kaland (1) kamasz (1) karácsony (2) karkötő (1) kávézó (1) kérdés (9) kihívás (1) kikapcsolódás (2) Király (1) kirekesztés (1) kívánság (2) kommunikáció (1) könyv (1) környezetvédelem (4) környzet (4) közlekedés (1) kritika (1) krónika (1) kultúra (1) lány (1) magnum (1) márai (5) meghívás (2) megismerés (10) megszokás (1) megújulás (8) meleg (33) móka és kacagás (3) most (6) múlt (1) nehézség (4) nemzet (1) népzene (1) nyár (5) nyaralás (1) nyugalom (1) ő (1) oktatás (1) önismeret (15) önkifejezés (13) ősz (1) ötórai tea (1) otthon (2) párkapcsolat (12) pihenés (3) politika (1) pozitív (2) pride (3) probléma (3) qaf (1) relax (5) Rudas (1) rutin (2) séta (1) sorozat (1) srác (1) story (1) strand (1) szabadidő (5) szabadság (5) szauna (1) szavak (2) Széchenyi (1) szépség (1) szerelem (11) szeretet (4) szex (10) szexualitás (2) szilveszter (1) szimbólum (1) szórakozóhely (1) szünet (1) szüzesség (1) tabu (4) tanács (2) tánc (1) tanítás (2) tanulás (5) társaság (2) tavasz (4) tél (1) telefon (1) terv (4) tolerancia (1) történet (7) Trianon (1) újév (1) ünnep (8) út (1) vágy (11) várakozás (1) vége (1) vélemény (11) vendégség (1) vers (5) világnap (2) vita (1) vívódás (1) víz (1) zene (12)

Kukacok ellen

Creative Commons Licenc

Ez itt egy szám

Mosolyogj! :)

PS6832.jpg

Identitásomhoz tartozik és eddigi életemnek is része volt a magyar népzene. Hat évig táncoltam, de ennek már jó pár éve vége. Mindig nosztalgikus hangulatot teremtenek a táncos zenék, a népi együttesek, zenészek pedig egy külön univerzumba repítenek el. Sajnálom, hogy ezek a lépések, ritmusok, szövegek kikoptak a hétköznapjainkból. Pedig a zene és a közös éneklés közösségteremtő és megtartó erővel bír. Ezen okokból - bár lassan közismert, hogy remek érzékkel felejtem el ilyen vállalásaimat- időnként, amikor egy-egy kellemes nótára, táncra, zenére bukkanok, megosztom veletek. Mondjuk szerdánként. Nevezhetnék "rovatnak" is, de... Őszintén ebben én sem hiszem. De lesznek. Mert hiszem, hogy a magyar népzenéből meríthetünk kedvet, életerőt de búbánatot és keserűséget is. Tanít. Arra tanít, hogy ezeket megéljük.

Elsőként Herczku Ágnes és Nikola Parov felvétele fog szólni. Az előadókról dióhéjban. A közmédia adásait nyomon követőknek Herczku Ágnes neve ismerősen cseng. Tavaly és vélhetően idén is ő vezeti a Felszállott a páva névre keresztelt népzenei-néptáncos tehetségkutató műsort. Az eMerton-díjas énekesnő pályafutását a Honvéd Együttes tánckarában kezdte majd később lett a Magyar Állami Népi Együttes szólistája. De megfordult a Fonó zenekarban, tagja volt Szalonna és bandájának is. A duó férfi tagja, Nikola Parov a 80-as években kezdte pályáját a Zsarátnok és a Barbaro együttesek alapítójaként, majd hosszú ideig turnézott a világhírű ír táncegyüttes a Riverdance zenekarának tagjaként. Ez hozta meg számára az ismertséget. A turnék alkalmával hozta magával a különböző népek  zenéjét, ő maga is bolgár származású. Több évtizedes közös munkájuk meghozta a gyümölcsét. Azt hiszem nevezhetjük műfajteremtőnek. Sikerüket mi sem mutatja jobban, mint hogy Volt nékem egy szeretőm című albumuk aranylemez lett, személyük pedig megkerülhetetlen a hazai ethno-contemporary azaz az ethno-kortárs műfajában. Erről a lemezről szól, a Ha te tudnád című magyar népdal.

Mielőtt azonban mohón, zenei éhségünket csillapítva elindítjuk, szeretném megjegyezni, hogy ma már igen sok olyan zenei műfajokat ötvöző zenekarral találkozhatunk, akik visszanyúlnak a népzenéhez. Ilyen a Balkán Fanatic (akik egyébként Herczku Ágnessel nyertek Fonogram-díjat), de mindenki által ismert Csík zenekar is feldolgozza a mai kor slágereit, áthangszerelve, népzenei stílusban. Ha ez egy lehetséges módja, az autentikus népzene továbbadásának, az érdeklődés megteremtésének, nagyon is pártolom. De erről bizonyára a későbbiekben is lesz szó. Érdekességként pedig itt hagyom a Balkán Fanatik előadásának hivatkozását is. Ugyan ez a dal, a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának közös előadásában hallgatható meg. Illetőleg a Holdviola produkciója is ismert lehet számotokra. Különös élmény.

Herczku Ágnes - Nikola Parov: Ha te tudnád

Ha te tudnád, amit én. Ha te tudnád, amit én.
Ha te tudnád, amit én. Ha te tudnád, amit én,
ki babája vagyok én.
Ha te tudnád, amit én, te is sírnál, nem csak én.
Mert te is sírnál, nem csak én, keservesebben, mint én.

Egyik utcán kikerüllek, a másikon megölellek.
Egyik utcán kikerüllek, a másikon megölellek.
Mert kit a szerelem körülfog, nem kell annak semmi dolog.
Kit a szerelem körülfog, nem kell annak semmi dolog.

Magas hegyről foly a víz, magas hegyről foly a víz.
Magas hegyről foly a víz, magas hegyről foly a víz,
rózsám bennem már ne bízz.
Ha bízol is, mind hiába, mert szívemtől el vagy zárva.
Ha bízol is, mind hiába, mert szívemtől el vagy zárva.

Úgy el vagy szívemtől zárva, úgy el vagy szívemtől zárva.
Úgy el vagy szívemtől zárva, úgy el vagy szívemtől zárva,
mint szép gúnya a ládába.
A szép gúnya szellő nélkül, s az én szívem tied nélkül.
A szép gúnya szellő nélkül, s az én szívem tied nélkül.

Címkék: zene népzene

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egymelegsrac.blog.hu/api/trackback/id/tr355357259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fabien (törölt) 2013.06.12. 13:48:59

Egyik nagy kedvencem ez a dal! A MüPa fesztiválszínházában láttam a Naplegenda c. táncos produkciót. Ott Nikola Parov zenéjéhez Mihályi Gábor készített koreográfiát, a művésznő pedig szólót énekelt, nagyon szép volt! Nem tudom, játsszák-e még valahol, de jó szívvel ajánlom! <a href="http://www.alomido.hu/bemutatkozo" target="_blank">www.alomido.hu/bemutatkozo&lt;/a&gt;

zold.fulu 2013.06.13. 11:10:43

@Fabien: Örülök, hogy erre is nyitott vagy. Időnként azért meglepsz a széles érdeklődési köröddel. :)
A produkcióról én a bejegyzés megírása előtt olvastam. Azt hiszem fantasztikus élményben lehetett részed..
süti beállítások módosítása