Mit olvasok?

Hétköznapok a gondok, gondolatok és a boldogság háromszögében. Egy sokáig rejtőzködő, de most önmagát felismerő meleg srác érzései és gondolatai, végre őszintén a világról, önismeretről, a hétköznapokról és a melegségről. Utazás egy más világba, amit nem lehet megnevezni. Röviden és tömören: egy meleg fiú blogja.

Biztos vagy benne?

A blog, sok minden más mellett, nyíltan foglalkozik a szexualitással is.
Az ilyen jellegű bejegyzések olvasása 18 éven felülieknek ajánlott!

Újra olvasok

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Újra keresek

18+ (5) advent (1) aggodalom (1) ágy (1) aids (2) ajánlás (2) ajánló (1) álom (1) asszociáció (2) barátság (10) belváros (3) beszéd (1) beteg (3) BKK (1) BKV (1) blog (10) budapest (1) Budapest (7) búék (1) cél (1) célok (1) coming out (8) család (3) csend (1) csók (1) Dandár (1) egészség (4) egyetem (11) élet (8) elfogadás (1) elkőteleződés (4) élmény (10) elmúlás (1) előbújás (5) előítélet (2) ember (1) emberek (5) emlék (1) emlékek (5) én (10) eredmények (1) erőszak (1) érték (6) érzelmek (2) érzések (11) este (2) évforduló (1) Fabien (4) feladat (2) felhívás (1) film (1) fiú (4) fiúk (2) fiúk a klubból (1) fürdő (5) futár (1) gondolatok (23) gyász (3) hangulat (1) haza (2) házasság (1) hétköznap (14) hétvége (1) hideg (1) hír (3) hogyan tovább (1) homoszexualitás (6) húsvét (1) idézet (1) írás (2) iskola (11) játék (1) jövő (5) kaland (1) kamasz (1) karácsony (2) karkötő (1) kávézó (1) kérdés (9) kihívás (1) kikapcsolódás (2) Király (1) kirekesztés (1) kívánság (2) kommunikáció (1) könyv (1) környezetvédelem (4) környzet (4) közlekedés (1) kritika (1) krónika (1) kultúra (1) lány (1) magnum (1) márai (5) meghívás (2) megismerés (10) megszokás (1) megújulás (8) meleg (33) móka és kacagás (3) most (6) múlt (1) nehézség (4) nemzet (1) népzene (1) nyár (5) nyaralás (1) nyugalom (1) ő (1) oktatás (1) önismeret (15) önkifejezés (13) ősz (1) ötórai tea (1) otthon (2) párkapcsolat (12) pihenés (3) politika (1) pozitív (2) pride (3) probléma (3) qaf (1) relax (5) Rudas (1) rutin (2) séta (1) sorozat (1) srác (1) story (1) strand (1) szabadidő (5) szabadság (5) szauna (1) szavak (2) Széchenyi (1) szépség (1) szerelem (11) szeretet (4) szex (10) szexualitás (2) szilveszter (1) szimbólum (1) szórakozóhely (1) szünet (1) szüzesség (1) tabu (4) tanács (2) tánc (1) tanítás (2) tanulás (5) társaság (2) tavasz (4) tél (1) telefon (1) terv (4) tolerancia (1) történet (7) Trianon (1) újév (1) ünnep (8) út (1) vágy (11) várakozás (1) vége (1) vélemény (11) vendégség (1) vers (5) világnap (2) vita (1) vívódás (1) víz (1) zene (12)

Kukacok ellen

Creative Commons Licenc

Ez itt egy szám

Mosolyogj! :)

PS6832.jpg
Kányádi Sándor: Ének a forrásról
Írtam a kisborosnyói forrásvédő kisiskolások kérésére
 
 
Van egy forrás valahol egy
öreg erdő sátorában,
valamikor a korsómmal
vízért én is odajártam.
 
Ott tanyáznak a rigók is,
közelében raknak fészket:
alkonyatkor odajárnak
szarvasok és szomjas őzek.
 
Láttam belőle kortyolni
nyári napot, teleholdat,
csillaghullás idején a
csillagok mind belehullnak.
 
Jó barátom az a forrás,
biztatott, s én hittel hittem:
sikerül az aratóknak
egy csillagot kimerítnem.
 
Kárpótlásul a csillagért
azoknak, kik várva várnak,
megtanított jég alatt is

pengetni a citerámat.

Kedves Olvasó!

Szeretettel köszöntelek téged a víz világnapján. Ezen alkalomból szeretnék az érdeklődőknek, a laikusoknak, a tenni akaróknak és az érdektelen közönybe fulladóknak is néhány érdekes, hasznos tippet, infót összegyűjteni. Célom, hogy ezzel felhívjam a figyelmet természeti kincseink megőrzésének és óvásának fontosságára, különös tekintettel a vízre. Azonosulni tudok a figyelemfelhívó kampányokkal, amelyek a valóban döntést hozók figyelmét tudják az ilyen kiemelt ügyek felé terelni. Mert a valóban döntést hozók mi magunk vagyunk.

Mi is az a víz világnapja?

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhíva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. Hazánk a kezdetektől részt vesz és megüljük a víz világnapját.

Ezen a konferencián elfogadtak egy 27 pontot tartalmazó elvi nyilatkozatot is. Érdekességképpen, görbe tükörként és/vagy követendő példaként álljon itt néhány olyan, melynek a teljesüléséért aktívan tehetnek az egyszerű, egyszeri felhasználók is.

 

2. Elv Az Egyesült Nemzetek Kartájának és a nemzetközi jog elveinek megfelelően az államok szuverén joga, hogy saját környezeti és fejlesztési politikájukat követve kihasználják saját erőforrásaikat, és biztosítsák, hogy a saját fennhatóságuk vagy ellenőrzésük alatt álló tevékenységek ne okozzanak kárt más államok környezetében vagy a nemzeti joghatóság határain túli területeken.

 

Lásd a tiszai ciánmérgezés vagy a bős-nagymarosi vízlépcső tervezetét, ami ékes példája a felelőtlen emberi telhetetlenségnek. Szerintem ez igen fontos pont, bár kétségtelen, hogy az elvi meghatározásokból igen ritkán lesz gyakorlati megvalósulás is.

 

21. Elv Mozgósítani kell a világ ifjúságának kreativitását, ideáljait és bátorságát egy globális közösségi szellem kikovácsolásához, a fenntartható fejlődés és mindenki számára jobb jövő elérése érdekében.

 

Azt hiszem ez nem kíván magyarázatot. A jelenben itt élő jövő nemzedékek érdekes és kötelessége is. Az ismert mondás szerint, a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. És itt bizony felelősséggel tartozik nem csak a felnövekvő generáció, hanem a most ténykedő is. A felelős pozíciókban lévőktől, a lakosságon át az iparig.

A vízlábnyom

A Föld felületének 71 százalékát víz borítja, de ennek csak kb. 2,5 százaléka édesvíz, a többi sós víz. A gleccsereket és állandó hótakarót nem számítva az édesvíz 98 százaléka felszín alatti víz, ezért kiemelten fontos a védelme. Különösen igaz ez Magyarországra, ahol az ivóvízellátás alapját is több mint 95 százalékban felszín alatti vizek képezik.

Az Élő bolygó jelentésben újonnan bvizlabnyom.pngevezetett vízlábnyom megmutatja, hogy az egyes nemzetek lakói mennyi édesvizet használnak fel. Átlagosan egy ember 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente, amivel egy olimpiai úszómedencét félig meg lehet tölteni. Miközben jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, az Egyesült Államok lakói átlagosan 2,48 millió liter vizet fogyasztanak évente.

A listán szereplő 150 országból Jemen áll az utolsó, legtakarékosabb helyen (619 ezer liter/fő). Magyarország a 126. helyen található évi 750 ezer literrel. A klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya.

Érdekességképpen álljon itt néhány adat. Persze a felsoroltakat nem egyesével gyártják, a számok arányokat jelölnek, mégis meghökkentő adatok.

Egy pohár tej 
200 liter

Egy csésze kávé 
140 liter

Egy pohár sör 
75 liter

Egy csésze tea
35 liter

Egy pohár bor 
120 liter

Egy szelet kenyér 
40 liter

Egy pohár narancslé
170 liter

Egy darab tojás
135 liter

Egy pohár almalé 
190 liter

Egy darab hamburger
2400 liter

Egy darab papírlap
10 liter

Egy darab microchip
32 liter

Egy darab pamutpóló
2000 liter

Egy csomag chips
185 liter

 

Itt ugyan az ipari felhasználás csökkentésére lenne szükség, az egyéni felelősségvállalást is szem előtt kell tartani. A jó példa ragadós, úgy hiszem a lakósságnak kell példát mutatni azok számára, akik élen járnak a pazarlásban. Bár a környezetvédelem drága mulatság, apró, jelentéktelennek tűnő szokások megváltoztatásával és némi odafigyeléssel még a pénztárcánkat is megkímélhetjük. Ez pedig már nem csak elemi érdekünk, hanem a sóvár világban pénzügyileg is jobban járhatunk.

 

Tippek a tudatos és takarékos vízfelhasználáshoz

> Ha nem víztakarékos WC-t használsz, tegyél egy vízzel töltött palackot a tartályba, ezzel csökkenthető az öblítésenként felhasznált vízmennyiség.

> Fogmosás közben zárd el a csapot, hogy ne folyjon feleslegesen a víz!

> Borotválkozás közben se hagyd nyitva a csapot! Inkább tölts egy kevés vizet a mosdókagyló aljába, amiben leöblítheted a borotvát.

> Használj víztakarékos zuhanyrózsát!

> Zuhanyozz rövidebb ideig! Ha zuhanyozás közben nem érzékeled az időt, helyezz el egy rádiót a fürdőben és időzítsd a zuhanyzást ahhoz, hány zeneszámot játszanak le. Igyekezz egy dal ideje alatt lezuhanyozni.

> Ha fürdőkádat használsz, ne töltsd tele a kádat!

> Kézmosáskor kevés vízzel nedvesítsd be a kezedet, majd zárd el a csapot, amíg beszappanozod.Ha kész nyisd meg a csapot újra és öblítsd le a kezed.

> Ne használd a WC-t szemetesként! A papírtörlőket, zsebkendőket és egyéb fürdőszobai szemetet dobd a szelektív szemetesbe. Ezzel kíméled a környezetet és nincs szükség vízre az öblítéshez.

> Javítsd meg a csepegő csaptelepet! Az állandó csepegés nemcsak zavaró, de vízpazarló is. Gondolnád, hogy egy csöpögő csapteleppel naponta akár 75 liter vizet is elpazarolhatsz?

> Szerelj a csapokra aerátos csapvégeket. Ezek a vízhez levegőt kevernek, így kevesebb víz is elég - mondjuk egy kézmosáshoz.

A víz témájában hasznos lehet az általam összegyűjtött néhány weboldal is.

A víz világnapja honlap: www.vizvilagnap.hu
Fővárosi Vízművek kapcsolódó oldala: vwww.vizmuvek.hu/vizvilagnapja
Duna Múzeum, Esztergom: www.dunamuzeum.huFizikai Szemle (1993/4 123. o.): http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9304/nyil9304.html A riói nyilatkozat

Had jegyezzem meg, hogy a múzeum igazán felejthetetlen. Még kisiskolásként voltam itt és nagyon izgalmas, főleg gyereknek és/vagy gyerek lelkű felnőtteknek ajánlom. Érdekes és tanulságos. Szerintem a legizgalmasabb múzeum, ahol eddig jártam. El kéne újra menni... :P

Címkék: vers környezetvédelem felhívás víz világnap környzet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egymelegsrac.blog.hu/api/trackback/id/tr905163269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása